Opazovanje vremenskih pojavov

Opazovanje vremenskih pojavov, megla na morju

Megla se hitreje razširi nad slano kot nad sladko vodo. Megla na morju  nastane ko se vlažen zrak premakne nad hladno morsko vodo ali ko hladen zrak ohladi površino toplejše vode. Ker je zasičenost ali rosišče pri nižji temperaturi doseženo prej, se vlaga kondenzira v meglo. Megla na obali se pojavi, bodisi ko mornik pomakne morsko meglo na kopno ali ko topli oceanski veter zapiha preko hladnih obalnih voda.
 
Ko je nad kopnim zadostno termično dviganje, začne pihati tudi hladnejši mornik, kjer se lahko zgodi že zgodaj dopoldan. Ob obali vpliva mornik predvsem na smer splošnega vetra, manj na njegovo moč. Toda kadar se popoldan nad kopnim razvijejo visoki kumulusi, se lahko mornik okrepi tudi do 6 ali 7 Bf, posebno v globokih zalivih. 
 
Vročinske nevihte poleti nastajajo najpogosteje popoldne nad kopnim, lahko pa se pomaknejo nad obalno morje. V megličastem ozračju včasih ne opazimo rastočega kumulunimbusa nad kopnim. Veter, ki zapiha iz oblaka po brezveterju, je pogosto sunkovit in hladen, sledi mu močan naliv ali toča.
 
Opazovanje vremenskih pojavov sledi reaktivnih letal
Če je sled reaktivnega letala tanka in se hitro razkroji je zrak v višinah suh in stabilen. Če se sled razširi in je vidna dalj časa, lahko pričakujemo spremembo vremena.
Opazovanje vremenskih pojavov halo efekt
 Širok (220) obroč okoli Sonca ali Meseca nastane zaradi ledenih kristalov visokih cirusov in opozarja na oddaljeni ciklon. Rdeč kolobar nastane zaradi kapljic vode v ozračju
 
vir: Jadralski priročnik, Halsey C. Herreshoff, 2002