Aprilska šola jadranja

Aprilska šola jadranja v jadralnem klubu NEPTUN je potekala v prelepem vremenu. EOL nam je ponudil raznovrstno paleto vetrov, burjo, maestral ter nekaj jugozahodnika.

Aprilska šola jadranja #1

V petek so po napovedih pričakovali burjo s sunki do 10 vozlov. Tečajniki so si zaželeli tudi jadranja v burji. Pred tem smo se dodobra pripravili na burjo. Navkljub toplemu vremenu je jadranje v burji lahko zelo sveže, če ne že kar hladno. Zatorej je bila kapa, bunda in tople hlače obvezna obrema. Nizka voda v Ribiškem naselju nas je zadrževala vse do 12 ure, sonce je že kazalo svojo moč in nujna je bila ohladitev s hmeljevim napitkom.

Ob izplutju je Boštjan zapeljal barko iz priveza ter jo usmeril po kanalu proti Devinskemu Gradu. Vetra je bilo ravno za vzorec. Modelska napoved vremena se je povsem zmotila in čez nekaj časa je potegnil Maestral. S pogledom na brezveterje je bila morala povsem na psu. Kaj kmalu smo že veselo vriskali, saj je merilec hitrosti pokazal nekaj malega čez 5 vozlov.

Do poznega popoldneva smo prepluli dobrih 25NM z največjo hitrostjo 5,6 vozla. Vmes je potekalo izobraževanje, kako fino natrimati glavno jadro, flok, kdaj se krajša jadro, kako je z nagibom in še mnogo tega.

Aprilska šola jadranja #2

Aprilska šola jadranja se je nadeljevala v soboto z okrepljeno posadko. Jože se je po nekaj jadranjih v pretežnem brezveterju uspel udeležiti tudi v malce bolj vetrovnem jadranju.

Dopoldan je potekala čistilna akcija klubske barke LILJA, zima in vlaga je pustila določene posledice na stropu in s parnim čistilcem smo uspešno odstranili večino madežev. Jadranje  se je pričelo v zmernem maestralu in takoj smo skoraj poleteli. Po dobih 2 NM smo že dosegli 6 vozlov hitrosti. Barka se je lepo nagnila in pričeli smo z učenjem krajšave jader. Ravno ko skrajšamo jadra, veter zamenja smer. Jugozahodnik nam je nato krojil novo plovno pot. 

Sestavine za dobro večerjo so nas čakale na klubski jadrnici BATOO in po nekaj urah smo bili že varno privezani v marini ter nadaljevali ob okusni hrani ter odličnem vinu.

  • Aprilska šola jadranja
  • Aprilska šola jadranja
  • Aprilska šola jadranja
  • Aprilska šola jadranja
  • Aprilska šola jadranja
  • Aprilska šola jadranja
  • Aprilska šola jadranja