Jadranje z otroki

Jadranje z otroki razširjena ekipa

V soboto smo gostili naše otroke iz centra Janeza Levca na klubski barki TILI. Klubska barka LILJA je prav tako gostila otroke. Dva mlada mornarja ter še nerojen -ega/o posadko. Dan je postajal vroč med tem ko smo čakali na električarja. Hladilnik ne deluje in zato  potrebujemo njegovo pomoč. Ob čakanju na električarja me je minila potrpežljivost in po debeli uri čakanja sem pričel sam eksperimentirati, če hladilnik deluje ob priklopu direktno na vir energije. Glej ga zlomka deluje!

Dovolj čakanja, nam se mudi na vodo. Posadka na TILI nas je že pred pol ure prišla pozdraviti in čakajo nas pod Devinskim gradom. Vžgemo motor, ki deluje sedaj b.p. in že se odpravimo po kanalu na mesto snidenja. Sebastjan je tokrat skipper in vozi kot profesor. V kanalu, kjer se reka Timava izliva v morje nas nosi levo in desno, hitro pogledam skipperja kaj ga hudiča ser*e? Da, ob pogledu na rjavo vodo in brzice mi je vse postalo kristalno jasno. Tok reke je tako močan, da nas brez milosti pozibava sem ter tja.

Že smo pri Devinu, kjer se posadka TILI odpravi v zaliv, kjer se pogosto kopamo. Pa ja ne bodo šli v vodo v tej čudno bolj driskasto obarvani vodi? Ja, moji sumi so se potrdili za pravilne. Fantje že rinejo v vodo!

Z Matjažem skipperjem TILI se slišiva, glasna komunikacija je zvenela, se dobimo na bolj odprtem, smer izliv reke Soče in že smo jo pihnili. Burja piha pod Devinskim gradom in vzdolž celotnega roba vse tja do Trsta. Super veter, pravi je, mlada mornarja sta bila v oskrbi Natalije, mazanje s sočno kremo, rešilni jopiči gor in dol, dela več kot skipper. 

Zapnemo vsa jadra in že jo ucremo, v ozadju nas TILI lovi in odvija se prava regata, a kar naenkrat veter ugasne. Dobesedno veter preneha pihati, v ozadju ob kraškem robu so vse barke postrani, nič mi ni jasno? Ali je možno da lokalni veter piha tako izrazito? Vrnemo se nazaj proti obali, barka vleče vedno bolj in bolj. Od tega trenutka dalje vozimo sem ter tja in izbiramo samo kako daleč proti oblai se bomo vrnili. Namreč na krovu sta dva mlada mornarja in najmlajšo je bilo nekajkrat malce strah. nič ni sicer izdavila, vendar drobne oči so vse povedale.

Posadka na krovu TILI se je odločila za postanek v Malem zalivu (Porto Picolo) in proti večeru smo smo dobili v naši marini, kjer smo obrnili nekaj mesa in zalili odlično dogodivščino.

 

  • Prepluta pot sobota 01.06
  • Pozdrav posadke s TILI
  • Mlada mornarja
  • Del posadke na TILI
  • Posadka TILI v brezveterju