LILJA urejanje 2017

Po petih letih je bila LILJA potrebna temeljite obnove. Podvodni del je bilo potrebno zdrgniti do plastike ter pogledati v kakšnem stanju je plastika. Garanje ob drgnjenju podvodnega dela je trajalo 50 ur, saj je delo zelo zamudno. Matjaž mi je posodil profesionalno orodje in zadeva je bila v dveh vikendih opravljena. Bolečina v rokah je nadomestila obisk fitnesa. Pri vsem delu je najbolj zoprno, ker gre vse tako počasi. Brane mi je pomagal pri finiširanju in pokazal kako se stvar naredi prav.

Boki so povsem druga pesem. Nalepke, ki jih je bilo kar nekaj so terjale cel dan dela. Prvotni plan je bil le menjava nalepk in poliranje bokov. Ob samem čiščenju sem opazil veliko razpok na barki. Ob obisku Matjaža in Braneta sta me dva ličarja ob pivu prepričala, da je barvanje najboljša rešitev. Uf, pa smo podaljšali vračilo v morje za teden dni sem si mislil. Dogovorili smo se za termin barvanja. Čez 14 dni smo plan tudi izpeljali. Plahte stare barve in kita so samo padale ob Matjaževi trdi roki. Na boku so se pojavljali mehurji, zakaj točno nam ni jasno, sum pa je padel na črno barvo ter slabo izdelavo. Levi bok je bil kar dotrajan, desni pa ne toliko. Kitanje, brušenje nato nanašanje osnovne barve in na koncu barvanje v snežno belo barvo. Misija uspela!

Paluba, uf! Pri rudi se nam je zadnjih pet let nabirala voda, ki je načela leseno dno. Vse je bilo gnilo in potrebna je bila menjava del dna ter polaganje letvic. Mojster Mario, ki je specialist za lesene barke se je dela lotil z največjo natačnostjo in mariskaj sem se naučil. Ne moreš verjeti, koliko različnih Sik imajo na razpolago.

Najboljši oziroma najhujši trenutek je bil ob rezanju starega dna. Najprej smo poizkusili samo s čiščenjem vendar sem kmalu ugotovil da je vse fuč. Brane je zgrabil obodno žago in z največjim veseljem rezal in lomil. Odžagali smo kvadrat 80 cm x80 cm in določen del ni in ni šel ven. Nato Brane, ki je dec v pravem pomenu besede reče "Vmakni se, da te ne bom vdaru" in njegova težka noga je samo usekala. Srce se mi je paralo, ko sem gledal kako skače in lomi bolan del. Vendar je bil poseg nujen.

Sedaj nam ostanejo samo še lepa opravil. Tesnenje palube, brušenje in barvanje. Kmalu bomo pluli po našem lepem Jadranu novim dogodivščinam naproti.