Majska šola jadranja

Vremenska napoved je bila tokrat ravno pravšnja za učenje bodočih jadralcev. Napoved se je po vseh modelih tudi uresničila! Dopoldan šibki vetrovi z vzhoda, nato se bo okrepil jugozahodnik. Krepitev jugozahodnika pomeni prihod vremenske motnje in s tem možnost nevihte.

Najprej je Andraž splezal kot veverica na jambor, kjer je zamenjal navigacijsko luč. Pred časom je Andraž že zamenjal luč, vendar sva takrat v duhu varčevanja kupila cenejšo luč. Razlika v ceni je 25 EUR in nato sva tudi ugotovila zakaj je temu tako? Dovolj je 1mm in zgornji del luči ne sede v čašico. V izogib veselici ob morebitni samodejni demontaži luči sva jo preventivno zamenjala. 

Majska šola jadranja #1

Majska šola jadranja se je lahko pričela. Andraž, Jože, Tanja in moja malenkost smo se podali v brez veterju pod Devinski grad. LILJA je bila deležna nekaj lepotnih popravkov (oljenje ali še boljše maziljenje, UV zaščita z dodatnim oljem, tesnenje palube, čiščenje itd)

Brez cilja smo se podali in začeli z izobraževanjem, trimanje jader, hlajenje naših ust z mrzlim pivom in seveda debata. V brez veterju smo dvignili vse "gate" kar jih premoremo in lovili vsako sapico pred Sesljanom. Vsi so bili na vodi, mladi jadrali z razredom 410, optimisti, regata v neposredni bližini in obrnili smo proti ustju reke Soče. 

Počasi, počasi se je zahodnik okrepil in že smo pluli, kot se spodobi. Ob pogledu na slovensko Istro pa nas je pričelo stiskati in vse bolj smo gledali na radarsko sliko padavin. Napoved je vključevala tudi nekaj dežja. Nevihta na Istro se je konkretno razbohotila in sledilo je predavanje o vremenu, oblakih plovbi v nevihti.

Vsi so pohiteli v varna zavetja le mi smo se nekaj obotavljali. Oplazil nas je le delček nevihtnega sistema in s skrajšanimi jadri smo lepo pluli v pol krmo. V oseki smo se počasi pripeljali na vez. Globinomer je nekajkrat prikazal, da smo nasedli a preventivno sem mu dodal 20cm "lufta"

Na vezu smo imeli nekaj veselice s privezovanjem, klasika z muringi, po nekaj požirkih vina se je vreme umirilo. 

  • Debatni krožek v mirnem morju
  • Pogled na oblake..le kaj bo?
  • Nekaj pa je le pričelo pihati
  • Debatni krožek #2