Majska šola jadranja #2

Vremenska napoved za nedeljo je bila nadvse obetajoča. Vreme je še povsem pomladno in posledično nadvse burno. 

Napoved od 10 do 15 vozlov vetra iz vzhodnih smeri (burja, levant). Sebastjan je pred časom praznoval rojstni dan in je poskrbel za hrano in pijačo. Jože nas je založil še z dodatno hrano in pijačo.

V marini so se krošnje topolov lepo priklanjale vetru. Kapitan na barki Astera je potrdil mojo domnevo, da piha krepko čez 20 vozlov. LILJO smo pripravili za novo šolo jadranja, gorivo, jadra, rešilni obroč ob morebitni telovadbi.

Hitro smo jo ucvrli po kanalu mimo Devinskega gradu in že nas je ujel močan sunek burje, prvotno je bilo planirana prva krajšava glavnega jadra. Veter je bil premočan in ob številčni posadki nastavili  tretjo krajšavo ter sorazmerni del prednega jadra.

Seveda LILJA ni šla nikamor, počasi, počasi smo jo le natrimali in LILJA se je z lahkoto pognala do 5 vozlov. Vsakdo od tečjanikov je krmaril, naredili smo tudi nekaj več obratov v veter. Prvič smo izvajali obrate pri številčnejši posadki. Izvedba obratov je potekala brezhibno. Potreben je bil le prvi šolski obrat, kjer smo se vsi bolj ali manj gledali, nato je vse potekalo gladko in ob koncu šole jadranja smo bili zelo uigrana ekipa.

Trsta žal nismo osvojili kot naši dedje, sunki burje so se v popoldanskem času povečavali in dosegli preko 30 vozlov.  Po petih urah jadranja smo se počasi poskrili v marino, kjer smo v miru čvekali in se družili.

  • šola jadranja - jadralni klub NEPTUN