MINI 12 na Zbiljskem jezeru

Projekt mini 12 na Zbiljskem jezeru se je pričel pred dobrima dvema mesecema. Motor projekta mini 12 je Boštjan Rupnik član JK NEPTUN, ki je navezal vse stike z JK Bohinj. V dveh mesecih smo vsi zagreti jadralci do dobra spoznali mini 12. Barka ima vse kar imajo velike in je odličen učni pripomoček za kasnejše jadranje na velikih barkah. Vozne lastnosti so odlične, poznati moraš prav vse, da te v močnem vetru ne zalije!

O mini 12 je Marjan iz JK Bohinj napisal kar nekaj člankov. Za lažjo predstavo povzemam njegove besede: Mini-12 je 12 čevljev (ok.3,75 m) dolga balastna jadrnica enosed s 5 m visokim jamborom, z glavnim jadrom z možnostjo krajšanja, navijalnim flokom in poševnikom za genaker.Trup teh, ki so zdaj v uporabi v Slo, tehta okrog 70 kg, balasta je okrog 100 kg. Največja kontrolirana izmerjena hitrost na teh SI barkah je nekaj čez šest vozlov, ko je šla barka okrog 8 pa ni bilo več mogoče reči, da gre ravno, kamor želi krmar. Barka je torej presenetljivo hitra za izrivno plovilo te dolžine. Je hkrati izvrstno učno sredstvo in tekmovalno plovilo. 

Vreme na jezeru pa je povsem druga zgodba. Popolno nasprotje tistemu na morju. Na morju smo vsi navajeni, da piha iz določene smeri. Na jezeru pa je situacija povsem drugačna, piha iz določene smeri potem pa nekje prihrumi povsem nasproten veter, dokler se tega ne navadiš je lahko precej zoprno.

Flota mini 12 ostaja na Zbiljskem jezeru še nekaj časa, točnega datuma odhoda ne vemo, do takrat pa ste vsi jadralski navdušenci vljudno vabljeni!

 

  • MINI 12 na Zbiljskem jezeru
  • MINI 12 na Zbiljskem jezeru
  • MINI 12 na Zbiljskem jezeru
  • MINI 12 na Zbiljskem jezeru
  • MINI 12 na Zbiljskem jezeru