Preizkus plovnih lastnosti

Bila je sončna sobota, ena redkih v zadnjem času. Zjutraj smo pri sosedih popili dobro kavico. Žal vsi lokali v bližini začnejo z delom šele ob 09:00. Sosedo Milko v marini smo lepo prosili, če nam skuha kavico in nam je skuhala odlično kavo!

Ekipa Urankar

Na LILJI je bilo potrebno vse počistiti, zložiti na svoje mesto in zmontirati preostale zadeve. Mojstra z družine Urankar sta vse to uredila kot se šika. Prvo zadolžitev sta imela montaža hladilnika. Star hladilnik je crknil pred časom, vse smo preizkusili vendar nič. Nov kompresorski hladilnik je močnejši (uparjalnik je občutno večji) in manj potraten. Naredila sta nov nosilec ga zmontirala, vendar hladilnik ne deluje. Preveril sem oba akumulatorja, kapaciteta štima, na sponkah napetost, ok 13.4 V, le kaj je lahko narobe? Pred nastankom tega članka sem klical prodajalca Aleša iz Visola, super dečko vedno pomaga z nasveti, uredi ceno kot mora biti, res dečko na mestu. Torej, Aleš mi namigne, kaj pa če imaš slabo maso? Preizkusi priklop direktno na akumulator. To nas čaka naslednji vikend. Upajmo na najboljše :)

Druga naloga, ki sta jo imela oče  in sin Urankar na svoji tapeti je bila priklop kalužne črpalke. LILJA ima posebno kalužo. Kaluža je sestavljena po dolžini iz dveh prekatov vmes je nosilec kobilice. Kadarkoli se nabere voda v kaluži, ki je posledica razrahljanosti vijakov ograjice je potrebno črpati vodo. Do sedaj sem imel dva kalužna sistema. Prvi sistem je imel klasično avtomatsko kalužno črpalko v levem prekatu. nivo črpanja je bil previsok in zato je bila vedno voda v kaluži. Nato sem nadomestil eno kalužno črpalko z dvema po obliki prilagojenima črpalkama . Tudi ta sistem ni bil ok, ker sta bili dve črpalki sta bili povezani s T kosom. Črpanje vode je potekalo samo iz enega prekata, tistega, ki je hitreje pričel s črpanjem. Trenutni sistem pa vključuje, "orenk" zunanjo kalužno črpalko, ki sem jo po naključju dobil v KAMM-u, T ventil z nosilcem in fi 19 cevmi na vsako stran kaluže. Montažo sta izvedla bp in zadeva deluje kot je bilo predvideno.

Preizkus plovnih lastnosti

Po končani montaži na hitro zložim stvari, vse stvari, ki trenutno ne vem kam sodijo so ostali na tleh po različnih posodah. Nam se nujno mudi na testiranje plovnih lastnosti. In smo šli, Jože, Sebastjan, Sašo in moja malenkost. Že prvi koraki so mi dali vedeti, da je noro hitra. Začuda je nisem obvladal, poplesovala je levo in desno, kaj je narobe se je krmilo "losalo". Zmanjšaj moč motorja mi je v ozadju nekaj govorilo, da in res, barka pluje z manjšo močo motorja zel hitro, 4.5 vozla brez problema. Kaj bo šele na odprtem?
Ob izhodu kanala prijetno presenečenje, povsem mirno morje. Vetra sploh ni bilo! Eh, in gremo na motor, počasi ga nažgem, da vidim kolik prenese in rezultat 5.5 vozla v mirnem morju. Super, tudi podvodni merilnik hitrosti deluje! Vozimo se od Devinskega gradu proti gradu Miramar, Sašo ki je prvič na jadrnici pred tem je bil velik ljubitelj motornih čolnov je navdušen. Pri gradu Miramar obrnemo proti domu. Z Andrejem smo se domenili, da bomo imeli kosilo v stari marini, kjer domuje. 
Nato prične pihati, pravzaprav sem kravžlanje morja opazil že nekaj minut preje, počasi, počasi je veter prihajal iz zahodne smeri. In res ob 15:00 je pričelo pihati vse tja do 15 vozlov. Veter je bil enakomeren in barko je izstrelilo. Maksimalna hitrost 6.2 vozla, prav lepo je bilo videti, kako merilnik hitrosti povečuje hitrost, 5.0, 5.2, 5.5, 5.7..itd. Posadka je zavzela strateško pozicijo na boku in že smo leteli proti Trstu. Žal se je naše veselje hitro zaključilo, veter je v pičlih 20 min padel na zmernih 5 vozlov. 
Obrat proti domu, privez v stari marini, peka piščanca, gašenje žeje z rdečim vinom in povratek v marino. 
Skipperske zadolžitve je začasno prevzel Sebastjan in varno pripeljal LILJO v domačo marino.

  • Prepluta pot na dan mladosti
  • Devinski grad v ozadju
  • Jadralska posadka
  • Jadralska posadka v akciji