Regata samostojnosti in enotnosti 2015

Ideja o regati se je porodila v sredo 23.12. Idejni oče je Boštjan Rupnik. Aktivnosti so se pričele odvijati v veliki naglici. Potrebno je bilo povabiti tekmovalce iz različnih klubov (JK Loka Timing, JK Bohinj, JK Kočevje, JK  Ljubljana). Udeležbo je nato potrdilo 8 tekmovalcev iz treh klubov. Glede na časovno "stisko" smo bili nad število prijavam zelo zadovoljni.

Seznam tekmovalcev:

  • Boštjan Rupnik - JK Neptun
  • Dimitrij Reja - JK Neptun
  • Zvonko Keržan - JK Neptun
  • Marjan Tomkiewich - JK Bohinj
  • Niko Skočir - JK Bohinj
  • Franc Ziherl - JK Loka Timing
  • Staš Mlakar - JK Loka Timing
  • Janez Zajc - JK Loka Timing

Dan razen napovedi ni kazal, da se bo razvil v tako lepega. Na Zbilju nas je čakala megla, poledenel pomol (poln labodjih kakcev) in jadrnice mini 12. Kmalu po 10:30 so bili zbrani vsi tekmovalci. Na formular za beleženje rezultatov po skupinah smo napisali oznake na jadrih kot so stale od obale proč.

SLO 21, SLO 35, ''M'' modri, ''M''  rdeči

Določena sta bila nosilca obeh skupin. Ostalih šest je žrebalo številke iz škatlice od 1 do 12. Po velikosti so izžrebane številke predstavljale kdo bo v kateri skupini in na kateri jadrnici bo določen tekmovalec. Tisti trije z nižjimi izžrebanimi št. v prvo skupino, tisti z višjimi v drugo skupino. Regatni odbor je določil regatno polje med tremi stacionarnimi bojami, ki predstavljajo označbe podvodnih ovir (delov vej, ki lahko štrlijo ob nizkem vodostaju iz vode).

Pri vetrna boja je bila jugovzhodno od pomola. Trikotnik je bil dolg 0,27NM. Vsaka skupina je v kvalifikacijah jadrala tri plove. Prva dva iz vsake sta se uvrstila v finalno skupino. Druga dva pa v mali finale. Proti koncu drugega plova druge skupine je veter čisto prenehal pihati. Tretji plov druge skupine je za nekatere trajal celo večnost. Potem se je začelo čakanje in kalkuliranje, kako bo z vetrom za finalne obračune.

Med 14.uro in skoraj do 15.ure ni bilo prave sapice.

 

Regatni odbor je sklenil, da se vozi v finalnih obračunih samo en plov, sicer bi nas ujela tema. Ker so vsi, ki so željni jadranja komaj čakali, da pihne še kaj in je Marjanov vetromer pokazal en vozel, je bil čas za plov malega finala. Polje je bilo določeno k bližji boji v smeri juga v obliki palice. Med tem se vodostaj  še znižal. V času pred štartom velikega finala je ponovno rahlo pihnilo. RO je določil polje v obliki palice k boji jugovzhodno od pomola.

 

Mojstrstvo je odločilo kdo je najboljši in tu so rezultati:

1. Staš Mlakar - JK Loka Timing

2. Franci Ziherl - JK Loka Timing              

3. Boštjan Rupnik - JK Neptun

4. Janez Zajc - JK Loka Timing  

5. Niko Skočir - JK Bohinj

6. Marjan Tomkiewicz - JK Bohinj

7. Dimitrij Reja - JK Neptun

8. Zvonko Keržan - JK Neptun