Upor na ladji Potemkin

Parno bojno ladjo Potemkin so pričeli graditi leta 1898 in jo predali v operativno uporabo črnomorski floti leta 1904. Tehnični podatki Potemkina, izriv 12.500 ton, glavna oborožitev 4 x 305 mm topovi, težka pomožna oborožitev 16 x 152 mm topov, lahka pomožna oborožitev 14 x 75 mm topom, podvodne torpedne cevi kalibra 380 mm. Najvišja hitrost 16 vozov. 

 

potemkin
Upor je izbruhnil v obdobju Rusko-Japonsko vojne, 27 junija 1905. Morala v mornarici cesarske Rusije je bila na zelo nizki ravni, zaradi slabih novic o bitki pri Cušimi, ki je nakazovala poraz cesarske Rusije. Življenske razmere na bojni ladiji Potemkin so bile zelo slabe. Tega dne je posadka Potemkin-a opravljala strelske vaje ob obali današnje Ukrajine.  Kaplja čez rob je bila, ko je posadka zavrnila Boršč, saj je vseboval gnilo meso in v mesu so bile vidne ličnike. Upor je vzniknil, ko je Ippolit Giliarovsky grozil s streljanjem na posadko. Uporniki so prevzeli Potemkina in ob tem ubili sedem od skupno osemnajstih oficirjev, vključno s kapitanom Evgeny Golikov. 
Uporniki so ustanovili ladjski komite s 25 mornarji. Izobesili so rdečo zastavo ter odpluli v Odeso, kjer je ravno tedaj potekala splošna stavka delavcev, saj so pričakovali, da se bodo delavci pridružili uporu. Vendar pa je tedaj poveljstvo flote nad Potemkina že poslalo skoraj celotno črnomorsko floto. Potemkin je izplul floti nasproti, saj je posadka pričakovala, da bo upor izbruhnil tudi na ostalih ladjah flote. Uporabnikom s Potemkina se je pridružila tudi oklepnica Jurij Zmagovalec. Ker se je poveljstvo flote zbalo, da se bo upor razširil tudi na vse druge ladje, je ukazalo umik flote v Sevastopol. Vendar je oficirjem na Juriju Zmagovalcu kmalu uspelo ponovno pridobiti nadzor nad ladjo, Potemkin se je umaknil v Constanto v Romuniji, kjer naj bi popolnili zaloge premoga in vode. Romunske oblasti niso hotele pomagati upornikom, je Potemkin odplul v Feodosijo in ker jim niti tam ni uspelo popolniti zalog, so se vrnili nazaj v Constanto, kjer so romunske oblasti ladjo zaplenile, posadka pa je dobila status političnih emigrantov.