VASA

bojna ladja VASA pred potopom

Oborožena je bila s 64 topovi in okrašena z več kot 700 kipi in okraski. Njena cena je presegala 5 odstotkov švedskega bruto narodnega prihodka. Ta močni vojaški stroj in plavajoča umetniška razstava je bila verjetno najsijajnejša ladja, kar so jih takrat kje naredili. Nič čudnega torej, da so ji ljudje s ponosom vzklikali, ko je plula ob stockholmskem nabrežju!

Toda Vaso je po nekaj več kot kilometru plovbe močan sunek vetra nagnil. Skozi odprte strelne line je vanjo vdrla voda in jo potopila. To je bila morda najkrajša krstna plovba v pomorski zgodovini! Sklicali so sodišče, da bi našli odgovornega za ponižujočo katastrofo. Toda nihče ni bil obtožen, verjetno zato, ker sta bila glede na pričevanje vpletena kralj in drugi najvišji poveljnik švedske mornarice, viceadmiral Klas Fleming.

Zaradi kraljevih zahtev so morali graditelji poskušati načine izvedbe, ki jih dotlej niso poznali. Tako so Vaso naredili zelo nesorazmerno. Preden se je prevrnila, je admiral Fleming poskrbel za preizkus stabilnosti. Trideset mož je teklo eden poleg drugega z ene strani ladje na drugo. Po treh takih pretekih je admiral uvidel, da se bo ladja, če bodo tako nadaljevali, prevrnila. Zato je poskus ustavil, ni pa preprečil krstne plovbe. Zaradi vpletenosti tako pomembnih osebnosti, kot sta bila kralj in admiral, so bile obtožbe umaknjene.

Anders Franzén je v začetku 50 let prejšnjega stoletja začel iskati pokopane zaklade v Baltskem morju. Zgodbo o Vasi je slišal od svojega očeta. Njegova teorija je bila, da v Baltskem morju ni črvov – teredos (Teredo navalis), ki razžrejo les v morju. Po dolgem prebiranju starih zapisov in številnih posvetovanjih mu je uspelo najti Vaso. Potapljači so potrdili Andersovo teorijo, saj je bila ladja, razen jader, v enem kosu.

Po odkritju se je zganila švedska vlada in ustanovila komisijo za dvig ladje. Najprej so morali potapljači narediti pod ladjo šest predorov, da so lahko pod njo potegnili jeklene kable, potrebne za dvig. Na vodi sta plavala dva poltonska objekta. Vzdigovali so jo kar dve leti. Vsi so se spraševali, ali bo več kot 300 let stara ladja zdržala ali pa bo razpadla. In 24. aprila leta 1961 so jo končno privlekli na površje, ladja pa je po 333 letih pod vodo ostala v enem kosu. Po sedmih mesecih restavriranja in konzerviranja so Vaso ponudili na ogled v provizoričnem muzeju.

 

Viri: