Neptun

Jadralni klub

 

Neptun v rimski mitologiji

Bil je ustvarjalec otokov na mirnih morjih. Ko je bil užaljen ali ignoriran, je s svojim trizobom povzročil kaotične stvari, npr. potrese, potope, brodolome itd. Mornarji so molili k Neptunu za varno plovbo in včasih tudi utapljali konje kot daritev. Navadno so ga upodabljali, kako se s trizobom v roki dviguje iz vode
 

Neptun v astronomiji

Temno modri planet poimenovan po grškem bogu morja. Velik in skrivnosten planet, ki ga šele odkrivamo. Neptun je osmi planet od Sonca in četrti največji po premeru. Neptun je manjši po premeru kot Uran, vendar je od njega težji. Njegov astronomski simbol predstavlja stilizirani trizob (♆). Neptun je obiskala avgusta 1989 sonda Voyager 2. Ker ima Pluton zelo ekscentrično orbito, ki ga vodi znotraj Neptunove orbite, je Neptun včasih kar nekaj let najbolj oddaljen planet od Sonca.

 

Neptun v astrologiji

Neptun sovladar Rib, katerih tradicionalni vladar je Jupiter, potrebuje za pot okoli Sonca približno 170 let. Planet Neptun so odkrili leta 1846. Glavno odkritje tega obdobja, na primer fotografija in film, odlično sovpadajo s simbolizmom tega oddaljenega planeta.  Svet iluzije je neptunski svet, in morda je narava tega planeta prav zato tako varljiva, in jo je težko opredeliti.
 
Neptun je ženski planet in velja za višjo oktavo Venere. Vlada morjem in oceanom, tekočinam, glasbi, filmu, glamurju, sanjam, iluziji, razočaranjem, duhovnosti, notranji luči, idealom, mistiki, anestetikom in laskanju. Njegova naloga je, da nas nauči, da obstaja še vse kaj drugega kot le materialni svet, ki ga doživljamo vsak dan. Obdaja ga vse kar je nedotakljivo. Notranji občutki, umetnost, ljubezen do poezije, barve in ples. Pod njegovo okrilje spadajo nevidna bitja, angeli in duhovi.