Bitka pri Trafalgarju

Bitka pri Trafalgarju
O bitki pri Trafalgarju blizu španskega pristanišča Cadiz je veliko napisanega. Bitka se je odvijala v času Napoleonovih vojn. Maja leta 1803 so tako Francozi pri pristanišču Boulogne začeli zbirati svoje ladje in vojaštvo, od koder je francoski admiral Pierr Villeneuve leta 1805 odplul proti Karibom, kar je bilo samo slepilo. Znameniti angleški enoroki viceadmiral in baron Horatio Nelson ga je ves čas zasledoval. Ko se je Villeneuve vrnil v evropske vode plovbo ni nadaljeval proti severu, da bi pomagal Napoleonu zavzeti Anglijo, ampak se je iz neznanega vzroka umaknil pred Angleži na jug v španski Cadiz.
 
V bitki je bil admiral Nelson smrtno ranjen, kasneje pa je Britancem uspelo zajeti francosko admiralsko ladjo Bucentaure, skupaj z admiralom Pierrom Villeneuvom. Tako so Angleži Napoleonu preprečili napad na Anglijo.
 
Bitka pri Trafalgarju
Zakaj je bitka pri Trafalgarju tako pomembna ?
1. Pomenila je dokončno prevlado Angleške mornarice in s tem razvoj Britanskega imperija za skoraj celo stoletje.
2. Nelson je zaradi pomanjkanja vojnega ladjevja uporabil novo taktiko, kot prikazuje zgornja slika. Uporabil je t.i. taktiko klina s katero je prebil obrambno linijo Špansko Francoskega ladjevja.