Kako smo obnavljali - drug del

Kako smo obnavljali - drugi del

Ok, podvodni del urejen, vse zdravo, gremo naprej! Batoo je po obliki Keč ali angleško Ketch. Jadrnica z dvema jamboroma, sredinskim kokpitom, ki te varuje pred razburkanim morjem ter dolgooo kobilico. Kobilica je razpotegnjena po celotni dolžini. Oblika kobilice narekuje stabilno vožnjo v vseh vremenskih pogojih. V nasprotju z LILJO, ki ima tekmovalno obliko in ob malce bolj razburkanem morju že pleše kot razposajena mladenka na veselici. Slaba lastnost razpotegnjene kobilice je manevriranje v ozkih lukah in lučicah. Andrej mi je velikokrat pripovedoval svoje podvige, kako je vedno uspešno kolovratil v manjših lukah, vendar je tudi vedno dodal "bow thruster" bi bila fina pridobitev. To morava imeti sva sklenila že davno. Uf, sedaj pa najti mojstra, kdo bo to delal? Preglejujemo različne postopke na svetovnem spletu, prebiramo forume, kje, kako se to montira. Nič, to mora narediti stručko, gre za poseg v konstrukcijo in zadeva mora biti narejena tako kot je treba!

kako_smo_obnavljali_07.jpg

Matjaž mi posreduje številko od Damirja, saj veste kako gre naprej, ti ga samo pokliči bo to on zrihtal. Res, možakar se je javil, a posla ni hotel prevzeti kar tako. Lepo mi je razložil, da gre na dopust, celo leto čaka dopust in sedaj nima časa, mi pa že globoko v avgustu. Barka pa še na suhem, kje je še vse ostalo? PANIKA!!!

Vmes, da sem se pomiril sem urejal les, pomagal mi je tudi Jakob. Vse je bilo potrebno zbrustiti, popraviti, Sika je igrala ključno vlogo pri izdečavi novih fug. Vse izkušnje z delom na leseni barki so mi še kako prav prišle. Uredili smo še obnovo pomožnega čolna, vse tube je bilo potrebno narediti na novo, sonce, veter in voda so vzeli svoj davek.

kako_smo_obnavljali_09.jpg

Damir zaključi dopust in na dogovorjen dan se pripeljeta skupaj z Janezom na delovišče. Delo se je pričelo, ko sem zagledal žago, vrtalni stroj, uf, sem kar stran gledal, kar bo pa bo. Fanta sta suvereno rezala v mehko nederje našega BATOO-ja. Ob tem sem samo nemočno gledal, "kaj čmo takle mamo". Dobro je bilo to, da sem dejansko videl debelino trupa, nisem izmeril ampak na oko, konkretna dva centimetra poliestra bo kar dovolj.

kako_smo_obnavljali_07_0.jpg

V dveh dneh je bil plastičen del zaključen, nato še električna montaža stranskega potisnika in še električni priklop. Iskanje električarja, nov podvig! Samo pogled v električno omarico te spominja na kačje gnezdo. Vmes se z Andrejem sprijazniva, letos dopusta z barko žal ne bo. Termin za izplutje proti Lošinju je prestavljen na oktober. Zakaj Lošinj? Našla sva marino Lošinj, ki nama je ponudila ugodno ceno najema veza. Z novim stranskim potisnikom, bova midva "harala" po marini. Odpade plutje po Kvarnerju, Istri ki je dologočasna kot lanski sneg. Lošinj je res daleč, samo ko prideš na barko si že na dopustu. Eno leto bova zdržala potem pa se bova odločila kako naprej.

kako_smo_obnavljali_08.jpg