Kako smo obnavljali - prvi del

Kako smo obnavljajli, prvi del

V zadnjih dveh letih so se zgodili veliki premiki. Naša dobra LILJA je dobila novega lastnika, TILI je bila deležna bližjega srečanja z neizkušenim in paničnim lastnikov motorne jahte in BATOO je prešel v delno lastništvo našega jadralnega kluba.

Kot vsako dobra zgodba se tudi naša prične z, nekega prelepega jesenskega dne pred davnimi časi, sva skupaj z Andrejem, proslavljala nakup BATOO-ja, ki je bil že takrat krepko v letih. Ob kapljici rujnega in žvižganju vetra v priponah sem občudoval "debelo Berto".  Vzdevek debela Berta je BATOO dobil, zaradi svojega širokega trupa in drugih jadralskih sposobnoti.

batoo-model.jpg

Model jadrnice Trintella IIIa v merilu 1:20
 

Čar starih bark, ki so jih mojstri gradili v začetku sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je skrit v njihovi kvaliteti. Pred pedesetimi leti, ko so pričeli z gradnjo modela Trintella IIIa so komaj pričeli z uporabo plastike v navtiki. V tistem času je še vedno prevladovala lesena gradnja in ker s plastiko niso imeli izkušenj, so nanašali plast za plastjo plastike. 

Korona in vsa situacija ob zapiranju državnih mej nas je priklenila na kopno. Bili so napadi fiksnih idej v smislu, »dovolj je vsega, gremo na vodo, kar bo pa bo«, do realizacije seveda ni prišlo. Čeprav sem spoznal ljudi, ki so mirno prečkali državno mejo brez težav, nekateri so celo jadrali. Pustimo sedaj mojo trpljenje ob strani.

Ob odprtju meja smo pričeli z deli. Plan je bil sledeč, barka se dvigne uredi podvodni del, popravi leseno palubo, namesti »bow thruster«, uredi električno instalacijo, servis motorja in bumf v vodo, da bomo še imeli dopust z barko v letu 2021. Nikdar ne veš, kdaj nam bodo zaprli meje in vse ostale neumnosti.

kako_smo_obnavljali_04.jpg

Na privezu sva z Dejanom pričela z obnovo lesene palube. Paluba je v celoti izdelana iz Tika. Predhodni lastnik John iz Velike Britanije je bil bolj mehanik kot jadralec. Barka je bila privezana v marini Preko na otoku Ugljan. Žal barke ni pokrival s pokrivalom, ki ga je imel v ta namen že izdelanega in posledice so bile jasno vidne. Dela bo veliko, les je potrebno na določenih mestih tudi zamenjati. V glavi sem že iskal mojstra ki bo to naredil.

kako_smo_obnavljali_03.jpg

Zaradi smrti v družini smo pričeli z nadaljnimi deli šele v juliju. Dvig, pranje in brušenje podvodnega dela. Matjaž Navigares je s svojo ekipo pričel z deli in v pičlih treh dneh je bilo vse urjeno kot je bilo dogovorjeno. Podvodni del je zdrav, plastika je v odličnem stanju in antivegetativni premaz je nanešen. Prva kljukica na spisku opravil.

kako_smo_obnavljali_02.jpg