Lošinj - Mali in Veli Lošinj

Lošinjski arhipelag

Otok Lošinj se nahaja v južnem Kvarnerju in je umetno ločen na dva otoka Mali Lošinj in Veli Lošinj. Liburni prvotni prebivalci Cresa, ki so področje Cresa in Lošinja naseljevali že v 7. st. pr. n. št., so po prepričanju mnogih odgovorni za izkop umetnega kanala pri Osorju

Lošinj ima bogato zgodovino, ki sega vse do starih Grkov in Rimljanov, ki so ga imenovali Apsyrtides. Antični Grki naj bi se naselili v 4. stoletju pr.n.št. Rimljani so prvi vzpostavili stalno prisotnost na Lošinju v 1. stoletju pred našim štetjem in za seboj pustili impresivno dediščino, ki je vidna še danes. Skozi stoletja so Lošinju vladali različni imperiji in narodi, vključno z Benečijo, Avstro-Ogrsko in med leti 1948 do 1943 je bil pod italijansko okupacijo. 

Leta 1806 je otok obiskal Napoleon Bonaparte. Med svojim bivanjem je bil tako navdušen nad lepoto Lošinja, da ga je razglasil za "najlepši otok v Evropi". Zaradi njegove edinstvene lege je že stoletja pomembno trgovsko središče, saj so trgovci iz vse Evrope potovali v njegova pristanišča v iskanju blaga. Danes je Lošinj znan po svojih slikovitih mestih in vaseh ter osupljivi naravni lepoti. 

Zanimivo je bilo raziskovati, zakaj je mesto Veli Lošinj manjši kot Mali Lošinj in zakaj takšno poimenovanje. Osebno mi je bolj logično, da je večje mesto, posledično bolj razvito in bi moralo biti poimenovano v našem primeru Veli Lošinj in ne ravno obratno. Razlaga je povsem preprosta. Veli Lošinj je bil na začetku svojega razvoja v razcvetu. Z izgradnjo ladjedelnice, tovarn na Malem Lošinju ga je  enostavno prehitel. Število prebivalcev se je naglo povečevalo na Malem Lošinju in Veli Lošinj je zamrl.