Otok Žut

Otok Žut

Otok Žut ni trajno naseljen, vendar ga skozi celo leto občasno obiščejo ribiči, živinorejci, oljkarji in nabiralci z otoka Murter. Podolgovati otok, ki je velik 14,82 km² ima strmo in zelo razčlenjeno obalo. Večinoma je poraščen z makijo, nekaj iglavci, trto, oljkami in figami. Najvišji vrh otoka Žut je Gubavac z višino 172m. 

Otok Žut, ki je del otočja Kornati, je med otokoma Pašman in Kornat. Arhipelag Kornati je sestavljen iz 147 otokov, otočkov in grebenov v okviru Narodnega parka Kornati. Območje je znano po zanimivih skalnatih območjih, kamnitih pašnikih in različnem rastlinju. Na otokih se najdejo sledovi Rimljanov ter ilirske in srednjeveške konstrukcije.

V pristaniščih Luka, Hiljača, Sarušćica, Žut, Bizikovica in drugih, ki so urejeni po robinzonskem vzdušju je možnost zavetja za ribiške ladje in navitke. Otok Žut ima na vsej svoji obali, ki jo je celih 44 km, veliko zalivov primernih za poletni oddih ali zatočišče pred slabim vremenom. Na severozahodni strani otoka se nahajajo najbolj privlačni zalivi, nekaj jih ima tudi koncesijo. V zalivu Pod Ražanj se nahaja tudi bolj opevana gostila Fešta, zelo verjetno pa so cene zelo zasoljene.

Najlepši razgled na otoku Žut si lahko pričarate med kratkim sprehodom do vrha hriba nad ACI marino. Ogledate si lahko neokrnjeno lepoto otoka ter uživate ob čudovitem jadranskem sončnem zahodu in pogledu na otočje Kornatov.