Roža vetrov

Roža vetrov
Roža vetrov je grafični pripomoček s katerim meteorologi prikazujejo stalne vetrove za določeno območje. V roži vetrov so stalni vetrovi za določeno področje in lahko se zgodi da določen veter na roži za eno področje piha iz druge smeri, kot v roži vetrov za drugo področje. Z rožo vetrov si pomagajo predvsem jadralci, letalci, ki ne poznajo vetrov na določenem področju zanimajo pa jih lastnosti tega vetra.
 
Roža stalnih vetrov za Severni Jadran, se pravi tudi slovensko Primorje je naslednja:
 

Tramontana

Veter, ki začne pihati za hladno fronto in piha iz severa. Tramontana je prehodnega značaja in se lahko razvije v Burjo. Tramontana začne pihati nenadoma in lahko doseže moč hurikana. Jadrnicam ne priporočajo plutja v takem vetru saj lahko doseže tudi do 200km/h.
 

Burin

Burin je priobalni veter in nastane zaradi razlik v temperaturi med morjem in kopnem. Piha ponoči, ko je kopno hladnejše kot morje in veter izeenačuje razliko.
 

Burja

Veter, ki piha v sunkih ponavadi iz severovzhoda. Moč burje slabi, ko se odmikamo stran od obale, povzroča razburkano morje in lomljenje valov. Burja lahko pozimi traja več tednov poleti pa lahko tudi samo kakšno uro.
 

Levant

Levant je hladen veter, ki nastane v brezvetrju in preide v Burjo ali Jugo. Levant prinaša slabo vreme, piha pa večinoma pozimi.
 

Jugo

Veter jugo je topel  in vlažen veter, ki prinaša spremenljivo vreme, ponavadi tudi padavine. V primerjavi z Burjo piha bolj enakomerno, podobno kot Burja pa močno razburka morje. Je dolgotrajen veter saj lahko piha od šest do devet dni, s presledki pa tudi do tri tedne.
 

Oštro

Je kratkotrajen in prehoden veter, ki piha iz juga proti severu. Poleti lahko piha samo nekaj ur.
 

Lebič

Veter Lebič piha iz jugozahoda in povzroča velike valove in razburkano morje. Zaradi oblike jadranskega zaliva veter hitro spremeni smer. Nastane poleti ob nevihtah ali pa nastane, ko pride anticiklon iz jugozahoda.
 

Ponent

Veter, ki piha iz zahodne smeri, povzroča pa nevihte.  Veter je kratkotrajnega značaja in lahko piha v kateremkoli letnem času.
 

Maestral

Maestral je prijeten obalni veter, ki piha iz severne smeri proti jugu.  Veter začne pihati v jutranjih urah med 9.00 in 10.00, ter se stopnjuje do 14.00, ko doseže največjo jakost. V primeru, da veter Maestral ne piha zvečer več ur pomeni, da bo slabo vreme.