Špinaker in potovalni špinakerji

špinkaer

Špinakerji

Špinakerji slovijo po tem, da prestrašijo, zbegajo in razbesnijo prenekatero dobro posadko in znatno zvišujejo temperaturo v krmarnici. Kaj radi postanejo neobvladljivi, ker so tako rekoč nepričvrščeni nobeden od treh robov ni čvrsto vpet.

Potovalni špinakerji (genakerji)

Razviti so bili predvsem zato, da nam prihranijo velik del vzburjenja, ki je opisano zgoraj. Za postavitev jadra, ki ima spodnji sprednji rogelj kot genova in se enako pričvrsti na vznožje napone, debelce ni potrebno. Jadro dvignemo prav tako kot genovo, le da to ni pritrjeno na napono. Kakor pri običajnem špinakerju je tudi pri tem jadru dvigovanje ob zavetrnem drsniku varnejše kot ob ograji na kljunu. Kroženje je mnogo lažje, vendar pazimo, da je to jadro pri obratu prevlečemo z zunanje strani napone.

Asimetrični špinakerji

so na nek način izobljšave potovalnih špinakerjev za tekmovalne jadrnice. Vpeti so lahko na premični poševnik v podaljšku kljuna, ki omogoča razvitje večje površine jader.

če špinkaer dvignemo ob genovi, se ta ne bo predčasno napolnil. Enako velja za genovo, če jo dvignemo, preden spustimo špinkaer, nam bo to olajšalo delo.

 

 

 
00:00