Termina Port in Starboard na čolnu?

Port označuje levo stran na čolnu in starboard označuje desno stran na čolnu. Pri poimenovanju leva in desna  stran čolna prihaja do zmešnjave, saj je nemogoče določiti katero stran je imel kdo v mislih. Predstavljate si reševalno situacijo v slabem vremenu, "na vašo desno stran, ne, ne na vašo desno stran", bi se lahko glasil delček pogovora med posadko, ki je v težavah in reševalno posadko.

Starboard side izraz izhaja iz časov, ko so na plovilih imeli krmilo na desni stran. V začetku razvoja navtike so takratna plovila imela nekakšno krmilo v obliki velikega vesla na desni stran. Večina ljudi je desničarjev in zato so bila krmila na desni strani. V kasnejšem času so razvili krmila, ki so bila v centru plovila. V stari angleščini je izraz steorbord ki označuje stran kjer se nahaja krmilo.

 

Port side izraz se je razvil iz termina larboard. Larboard izvira iz stare angleščine in pomeni enako kot load v moderni angleščini. Kasneje je Angleška mornarica preimenovala larboard v port side, saj je prihajalo do zamenjave izraza. Port side je poimenovana leva stran saj so na tej strani imeli vse pripravljeno za naložitev opreme in živeža ob pristanku v pristanišču.