Dve sidri za varnost

Ko se močan veter spopade z nasprotnim tokom plimovanja lahko nastanejo težave: barko na sidru zaradi tega široko zanaša. Kadar pričakujemo tok močnejši od 1 vozla in veter preko 15 vozlov, vržemo dodatno sidro. Barka bo med dvema fiksnima točkama varnejša.

 
Uporabo dveh sider pa je potrebno pazljivo načrtovati in pripraviti. Če pričakujemo hujšo nevihto ali vihar, uporabimo veliko sidrno vrtenico (vrtljivi obroč), na katero pripnemo obe sidri. Tako se verigi med seboj ne bosta prepletali. Toda v tem primeru bosta sidri obremenjevali predvsem posamezno in ne obenem.
 
 
Če želimo, da sta vseskozi obremenjeni obe, položimo verigo glavnega sidra prečno na veter ali tok; pred tem moramo na obe sidri privezati repini. Sedaj je najlažje postopati tako: najbolje je najprej vreči pomožno sidro z njegovo najdaljšo vrvjo in z motorjem zapluti poprek na veter ali tok. Ko zmanjka vrvi, spustimo glavno sidro, in ko barko usmerimo proti pomožnemu sidru, spuščamo verigo glavnega sidra in vlečemo vrv pomožnega sidra, dokler barka ni v sredini med obema.
Dve sidri za varnost