Upor na ladji Bounty

HMS Bounty
Upor na ladji Bounty je bil eden izmed najbolj znanih ladijskih uporov. Do upora je prišlo 28. aprila 1789 na ladji britanske kraljeve mornarice HMS Bounty, ki ji je poveljeval kapitan William Bligh. Njegova naloga je bila, da na Tahitiju nabere sadike kruhovca in jih pripelje v britansko Zahodno Indijo. Vodja upora je bil prvi častnik Fletcher Christian.

Naloga odprave je bila, da odpluje na otok Tahiti, naloži sadike kruhovca in jih pripelje v takratno britansko Zahodno Indijo. Sadike bi prevzeli britanski botaniki jih nato zasadili in razmnožili, iz sadežev kruhovca pa bi nato v nekaj letih nahranili vedno bolj rastoče indijsko prebivalstvo. Odpravo je predlagal sam botanik sir Joseph Banks, ki je Bligha tudi osebno predlagal za kapitana ladje.

Junija 1787 se je odprava v Deptfordu po kratki predelavi ladje in oskrbi z živili in vodo, odpravila proti rtu Horn, ki pa ga zardi slabega vremena ni morala obpluti. Zato se je Bligh odločil, da bo do Tahitija prišel mimo rta Dobrega upanja in nato plul skozi Indijski ocean. Med potjo je Blight odstavil prvega častnika Johna Fryera in ga zamenjal z Fletcherjem Christianom.

26. Oktobra 1788 je ladja končno prispela na Tahiti.

Odprava je nato na Tahitiju preživela pet mesecev. V tem času je posadka zbrala 1015 sadik kruhovca. Ker je bilo posadki med zbiranjem sadik dovoljeno bivanje na kopnem, je prišlo do zbliževanja z domačini, kar je imelo zelo negativne posledice na mornarje. Nekateri mornarji, med njimi je bil tudi Fletcher Christian, so se poročili z domačinkami. Problemi so se začeli pojavljati tudi drugje, zaradi lagodnega in brezskrbnega življenja na otoku je začela disciplina med mornarji popuščati, kar je privedlo do do nesporazumov med nadrejenimi in mornarji. Trije mornarji so celo dezertirali, vendar so bili pozneje ujeti (Millwald, Muspratt in Churchill). Kazen za dezerterstvo je bila smrt z obešenjem. Vendar pa do izreka te kazni ni prišlo, saj je bil Bligh takrat izredno milosten in je dezerterje ukazal le prebičati. Kasneje so se ti mornarji pridružili upornikom.

Po petih mesecih na Tahitiju se je ladja 4. aprila 1789 na veliko razočaranje posadke odpravila proti Zahodni Indiji. Kakih 1.300 km zahodno od Tahitija, blizu otoka Tonga pa je na ladji nenadoma prišlo do upora. Osemindvajsetega aprila 1789 zjutraj je Fletcher Christian in še nekaj drugih upornikov vdrlo v kabino kapitan ladje William Bligha in ga zbudilo z bajonetom na vratu.