Utrinki z jadranja Koper - Unije

01.08

Odhod iz Koprske marine v popoldanskih urah, kjer nas je spremljal močnejši zahodnik. Kot zakleto se nam je mudilo, saj sem bil prepričan da kapitanija v Umagu dela do 21:00. Na začetku smo navdušeno jadrali, vendar smo kaj kmalu ugotovili, da nam časovno ne bo zneslo. V Umag smo se pripeljali na motor ravno ob 21:00. Na policijski postaji smo v sopari ter ob bučnem ringa raja ob dnevu Paradižnika urejali formalnosti. Policista sta bila neverjetno prijazna. Za nakup vinjete sta nam pomagal in poklicala v Pulo, kjer so nam dovolili  vplutje v HR vode brez vinjte. nakup smo v jutranjih urah izvedli v Puli.

 
02.08
Zjutraj smo se privezali ob carinski pomol, kjer je posadka želela loviti brancine. Po dogovoru s policisti so jim dovolili le če imamo 1.600 kn za plačilo kazni. brancinov seveda ni bilo. formalnosti sem uredil zelo hitro, prijaznost na luški upravi je bila nepredstavljiva. Vinjete, ni potrebno lepiti na jambor, ker nalepke enostavno ni več. Popis osoba s katerim so preprečevali črni čarter je uknijen. Po vseh opravljenih zadevah smo se podali naprej do Unij. V zaliv na vhodni strani Unij smo se privleki v popldanskih urah. Pred vhodom v neobljuden zaliv smo celo jadrali ob lepem zahodniku. Posadka se je še posebej razveselila zvoka vetra, ki je zamenjal brnenje motorja. Prvotno smo se želeli privezati na boje v prvem zalivu, vendar so bile vse zasedene. Prav zabavno je bilo videti vse motornjake, ki so nas po levi in po desni prehitevali v upanju na prosto bojo. Padla je odločitev za sidranje v naslednjem zalivu, kjer pa žal ni bilo peš poti do vasi, kar je pomenilo počivanje in zadrževanje le v zalivu.
 
Po odlično pripravljeni hrani našega novo pečenaga kuharja Suada, smo opazovali sidranje jadrnice Želja. Po nekaj besedah nas je obiskal kapitan  Severin iz Kopra. Debata je stekla in kaj hitro smo zvedeli da se ukvarja s taksi službo v Kopru in hitro smo se ujeli. Kapitan se je odlično počutil v moški družbi in zvečer nam je vrnil uslugo ter pripeljal povsem novo zalogo mrzlih piv, žal pa je celotna posadka LILJE popadala v globok sen.
 
Pozno zvečer smo se odločili za lovljenje rib, ki smo jih pustili v Puli in v ta namen smo pripravili luč na katero smo privabili kar zajetne kose brancinov, žal Igorju ni uspelo ničesar uloviti. Suad je pripravjal različne vabe vendar povsem brez uspeha. Padla je tudi prva žrtev jadranja, namreč pred odhodom sta Igor in Suad kupila sardele za lov in po pameti sta jih shranila v hladilnik. Hladilnik pa smo zaradi varčevanja z energijo ponoči izklapljali. Smrad po crknenjih ribah se je hitro razlezel po barki in še huje je bilo v hladilniku.
 
03.08
zbudili smo se v prekrasno jutro in začeli smo različna opravila na LILJI. Prvo je bilo čiščenje podvodnega dela, saj se je v 4 mesecih nabralo kar nekaj mikroorganizmov. Očistili smo brzinomer, ki je bil prav tako obrasel z mikroorganizmi. Severin nas je ponovno obiskal, prav hitro za njim pa nas je obiskala še njegova psička, ki je priplavala iz sosednje barčice. Rek zvest kot pes se je ponovno izkazal za pravilnega. Cel dan smo poležavali, lovili ribe, seveda brez uspeha in zvečer smo se odpravili nazaj proti domu. Pot nas je vodila po severni strani otoka čez Kvarner do Porerja in po stari poti nazaj.
 
04.08
Ponovno smo se odpravili v skoraj popolnem brezveterju, zato je motor lepo brnel. Izračunal sem da nam bo pred Brioni zmanjkalo goriva in bo potrebno dotankanje iz rezervnih posod. Izračun je bil popolnoma pravilen, povprečna poraba na uro je 1,8l. Programska oprema NAVIONICS nam je zelo lepo služila, tudi rute smo vpisali, tako da smo bili cel čas v optimalnem kurzu. Dolga pot in nočno jadranje je terjal svoj davek, saj je kuhar Suad in ostala posadka skoraj "prežagala" barko. Padla je tudi druga žrtev jadranja. V kaluži se nam je začela nabirati slana voda, njen izvor je bil do prihoda v Marino povsem neznan. Plan je bil kopanje pri Poreču v zalivu polega FKK kampa ULIKA, kjer je bila kava naročena. Vročina  nas je kasneje prisila, da smo spremenili cilj za kopanje na Kanegro na SLO strani. V Umagu smo opravili izstopne formalnosti in obvezna kava v bljižnem baru ter obisk zemeljskega WC-ja. Olajšanje je bilo za del posadke nepopisen :) 
 
Sidranje in kosilo smo imeli v Kanegri, ponovno nas je kuhar zelo presenetil, njegova iznajdljivost je neizmerna :) Prav tako smo opravili pregled kaluže, kjer se je nabralo cca 5 l slane vode. Stopnja panike seje povečala, saj je vse nakazovala na kobilico. Odhod v marino je bil predčasen in popoldanska vročina ter zahodnik v krmo sta bila neizprosna. Posadka se je v ob 17:00 izkrcala in našega kratkega izleta je bilo konec. 
 
Sedaj pa je za Skipperja nastal nov problem, dvig barke in urejanja vsega potrebnega. Po dvigu v ponedeljek sem ugotovil, da voda priteka med stikom lista in bulba v kobilico. Kobilica je namreč votla, zakaj je tako,..hm ...race izvedba barke...sedaj je mojster Vojko pregledal in potrebno bo sušenje kobilice in ponovno plastificiranje stikov.