Utrinki z jadranja Koper - Rovinj

Rovinj

Narava nam vsakič znova dokaže, kako čudovita in nepredvidljiva je!

Izlet v Juliju je bil planiran vse do otoka Premuda, a mati narava nas je postavila na realna tla. Vremenske razmere so postale nestanovitne in izlet je bil vedno bolj pod vprašanjem. Poslabšanje vremena je bilo napovedano za torek popoldne in sredo dopoldan. Burja naj bi pričela pihati v sredo popoldan in zato smo odhod prestavili na četrtek popoldan. 

Nakup hrane in vse ostale priprave (voda, elektrika, itd)  sva opravila skupaj z Rožletom v dopoldanskem času. Burja se je dvignila in oceanografska boja vida, nam je sporočala vedno močnejše sunke burje. Burja ob Savudriji povzroči zelo velike valove in jadranju z vetrom je rolanje po valovih. Z odhodom sem okleval saj je bila na krovu turistična posadka. Ob prvem znaku slabitve burje smo jo ucvrli proti Savudriji. 

IMGP3901.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Vse do Punte smo lepo jadrali in dosegali lepe hitrosti. Od Punte naprej kjer Burja razvije vso svojo moč pa so valovi zrasli preko metra in rolanje po vodi se je začelo. Po nekaj obratih na valovih smo skrajšali glavno jadro in razvili manj kot 1/4 folka. Življenje je postalo lepše, le hitrost je padla na 4 vozle. Do Umaga nas je ločilo le ura mirne plovbe. 

IMGP3934.JPG

Po opravljenih vstopnih formalnostih, ki tokrat niso vsebovale neprijetnih presenečenj smo spili prvo mrzlo pivo ter popravili natrgan flok. Flok je poleg UV zaščite načet in ob razvijanju v burji se je natrgal. Na barki imam za vsak slučaj samolepilno folijo, ki zakrpa ravno takšne natrganine. Nad našim izletom je padla črna senca, saj se je napovedoval ob povratku močan jugo in potreba je bila bliskovita akcija nabave nove folije.

Za zaključek prvega dne sem izbral zaliv reke Mirne, kjer smo bili zaščiteni proti vsem vetrovom. Poleg tega je dno muljnato in sidro zelo dobro drži. V zaliv smo prispeli ob 21:30. Pred počitkom smo doživeli še lep ognjemet, ki so ga pripravili v kampu Lanterna samo za nas :)

jadranje_prvi_dan.jpgjadranje_prvi_dan_podatki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V petek smo nadaljevali pot do Vrsarja, kjer smo se dobili s Stankotom, ki nam je po bliskoviti akciji pripeljal novo folijo. Sidrali smo v zalivu Križ, ki je zelo obiskan in gneča v zalivu je bila nepopisna. Cel dan smo počivali ter nabirali moči za nadaljevanje poti. Proti večerju se je Stanko pripeljal v zaliv iz kampa Koversada z okvarjenim motorjem. 

IMGP3973.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Povabilu na čevapčiče se nismo mogli upreti. Privezali smo se na boje pred kampom ravno ob vhod v Limski kanal. Večerja je bila odlična, Stanko se je izkazal kot odličen kuhar.

jadranje_drugi_dan.jpgjadranje_drugi_dan_podatki.jpg

V soboto smo odrinili zelo kmalu in si v jutranjih urah ogledali Rovinj z morske strani. Obkrožili smo vse otočke ter nadaljevali proti domu. Vremenska napoved je napovedovala poslabšanja vreme z jugom. Cel dan smo v pričakovanju zahodnika pogledovali po morju med tem ko je vročina pripekala. Pred kampom Mareda smo se ohladili in po opravljenih izstopnih formalnostih v Umagu nadaljevali pot proti Kopru. Zahodnik se je dvignil in pred Koprom smo obrrnili proti Gradežu. Želja po jadranju v zahodniku je bila neizmerna.

jadranje_tretji_dan.jpgjadranje_tretji_dan_podatki.jpg

Več slik v fotogaleriji