Devinski grad

Devinski grad

Devinski grad zgodovina

Devinski grad je nastal na ruševinah rimske postojanke iz 14. stol. V rimskem času so rimljani častili reko Timavo in zgrajen je bil tempelj posvečen čaščenju kulta Timava. Rimljani kot dobri poznavalci udobnega življanja so nedaleč od današnjega izvira reke Timave, bolj natančno ob ustju reke Timave zgradili terme (insulae clarae). Zelo verjteno so izkoriščali izvir žveplene vode.  Terme so bile v uporabi vse do Atilovega prihoda, ko so jih porušili. Laguna ob ustju reke je bila tudi varno  zatočišče za tovorne in vojaške ladje, saj je bilo eno od mnogih pristanišč Jantarjeve poti.

Ustje reke TimaveJantarjeva pot

 

Ruševine starega Devinskega gradu so bile prvotno druidski tempelj posvečen božanstvu sonca. V 11. st. zgrajeni grad na skali je imel strateško lokacijo. Sama postavitev gradu na skali obdano z morjem je zagotovo dobra obrambna pozicija. Vhod je bil odlično zavarovan in stopnišče je vodilo v notranjost do glavnega stolpa, ki je osrednji del starega gradu.

Ruševine starega Devinskega gradu

Devinski grad kot ga poznamo danes  je bil v  času prve svetovne vojne porušen in njegova obnova je stekla in se tudi zaključila  v obdobju med obema vojnama. 

Nemci so v kraški skali 18 m globoko pod Devinskih gradom zgradili bunker s površino 400 kvadratnih metrov. Bunker je bil zgrajen za potrebe nemške vojne mornarice leta 1943. Namen izgradnje je bila zaščita postojanke v Sesljanu. Po vojni so zavezniške sile uporabljanje bunker za skladiščenje goriva.

Po koncu vojne so v 50 letih prejšnjega stoletja grad vrnili njegovim lastnikom. Devinski grad je z vidika umetnostne zgodovine pravi biser in si ga je vredno dodobra ogledati. Njegova notranjost ponuja bogato bero  najrazličnejših zgodovinskih pričevanj. Obiskovalca vodijo razstavljena pričevanja od pozne Antike naprej vse do današnjih dni. 

 

Devinski grad z morske strani

Jadranje v okolici

Devinski grad in njegova okolica ponuja pestro bero dogajanja za vsakogar. Zgodovinski zapisi pričajo o burnem dogajanju.  Jadranje v akvatoriju okolici gradu in ležerno poležavanje na barki ob vznožju gradu je ena od naših ponudb enodnevnih jadralskih izletov.