Cutty Sark

Cutty Sark

Cutty Sark je britanska trgovska jadrnica iz konca 19 stoletja, ki je prevažala čaj. Oblika jadrnice je kliper. Kliper je zelo hitra jadrnica za katero je značilno, da je sorazmerno ozka za svojo dolžino ter da ima tri ali več jamborov ter večje število različnih jader.

Trgovci so najemali hitre kliperje, za prevoz čaja iz Kitajske v London iz preprostega razloga. Kdor je bil prvi na Londonski borzi čaja je dobil boljšo ceno. Vnele so se legendarne dirke med jadrnicami in kapitani. Nekateri so bili znani po tem, da so svojo posadko in jadrnico gnali do skrajnosti.
 
Za dosego čim večje vrednosti čaja na Londonski borzi čaja se je ustvarilo legendarno tekmovanje med Thermopylae  in Cutty Sark-om. Cutty Sark je bil zgrajen leta 1869, da izzove do takrat vodečega kliperja Thermopyle
large_300px-thermopylaeclipperphoto.jpg
Prva dirka se je odvila leta 1872. Oba kliperja sta isti dan naložila čaj v Šangaju. Po prvotnem vodstvu Cutty Sark-a (cca. 400 M), je udarila nesreča. Cutty Sark je izgubil krmilo in s tem izgubil dirko. Ironično sta oba kliperja prišla prepozno na Londonsko borzo čaja. 
 
Z odprtjem Sueškega prekopa leta 1869 so dobile prednost parne ladje. Cutty Sark je še nekaj let prevažal čaj, vendar zaradi odprtja Sueškega prekopa je bila pot okrog Afrike neekonomična, zato je začel prevažati volno iz Avstralije.