Nevihta

Nevihta na morju
Je lokalen vremenski pojav, ki je najpogostejši v poletnem obdobju od meseca junija do septembra, najbolj v severnem delu Jadrana. Nevihta lahko razvije veliko moč in predstavlja resno nevarnost za manjša plovila. Pojavi se lahko ob vsakem vremenu. Dinamične ali ciklonalne nevihte, ki so značilnejše za zimsko obdobje slabšega vremena, so redkejše vendar obsežnejše od kratkotrajnih poletnih neviht. Slednje so posledica intenzivnega izparevanja ob vročem, soparnem vremenu in se pojavljajo pogosteje, običajno na istih lokacijah. Značilnosti neviht so močno grmenje in bliskanje, intenzivni nalivi dežja ali celo toče, ter udari močnega vetra, najpogosteje tramontane. 
 
Prvi znak hitro približujoče se poletne nevihte (potujejo s hitrostjo 15–20 vozlov) je potemnitev obzorja v smeri, iz katere nevihta prihaja. Sledi nastanek značilnega visokega nevihtnega oblaka, kar je posledica dviganja vročega in vlažnega zraka, ki z ohlajevanjem prične izločati kapljevino. Tak oblak (cumulunimbus) sega do tal in pogosto dobi obliko nakovala. Tik pred prihodom nevihte se z dvigom temperature in padcem relativne vlažnosti zraka močno poveča sopara, zračni tlak upade. Rahel vetrc v smeri nevihte ob njenem udaru spremeni smer za 180° in se močno okrepi, temperature s padavinami in vetrom močno padejo, bliska se in grmi. S prehodom nevihte močan veter in padavine ponehajo, obzorje se razvedri, zračni tlak in temperature postopno narasejo, nastopi brezvetrje. Pojav rahlega vetrca smeri SE do E in povečane sopare po nevihti so znaki, ki lahko napovedujejo v kratkem ponovno nevihto. Pri nas prihajajo nevihte predvsem iz W smeri, vendar se lahko pojavijo tudi iz smeri od SW do NW. Prihajajo lahko postopno ali iznenada. 
 
Pri postopni nevihti se pojavi veter v smeri njenega gibanja in postopno jača, sočasno s padanjem zračnega tlaka in pojavom grmenja in bliskanja na obzorju. Nenadno nevihto je bistveno teže predvideti, saj pogosto piha rahel vetrc v nasprotni smeri njenega gibanja, kar prepreči zaznavanje grmenja ter povečanja sopare v zraku. Poletne nevihte se najpogosteje pojavijo v popoldanskem času, ko temperature dosežejo svoj maksimum.