Načrtovanje plovbe

Načrtovanje plovbe

Straže

O dolžini poti odloča izkušenost in številčnost posadke ter organizacija straž. Na 9m barki z dvema izkušenima in dvema manj izkušenima članoma posadke sta možni dvojni straži. V vsakem primeru mora biti poveljnik plovila vedno dosegljiv. Podnevi so možne 5-6 urne straže, ponoči so najprimernejše 3-4 urne straže v slabem vremenu še krajše.

Razdalje

Načrtujemo lahko 100M v 24 urah opravljene poti proti vetru. Plovbo vedno načrtujemo tako, da so na poti varna in prikladna pristanišča ali varna zaklonišča. V primeru poslabšanja vremena lahko tako vedno izbereno prvo varno zatočišče. GPS je že v široki uporabi, vendar na fizičnih kartah označujemo svoj položaj vsako uro, kajti lahko se zgodi izpad elektrike. Od zadnje znane točke je nato mogoče položaj določiti ročno. 

Predpisi

Še predno zapustimo dom se seznanimo s predpisi držav kamor smo namenjeni. Navodila za plovbo v tujini z vsemi podrobnostmi za najbolj obiskana območja vsako leto izda RYA in Crusing Association v Veliki Britaniji.  Vsi ladijski dokumenti morajo biti veljavni. Vsak član posadke mora imeti veljavni potni list. Ponekod zahtevajo od poveljnika mednarodno dovoljenje. V večini držav je obvezen dokument popis posadke z vsemi podatki. 

Vreme

Čas potovanja načrtujemo tako, da se izognemo slabemu vremenu, ki je povsod vezano na določen letni čas in izrabimo obdobja ugodnih vetrov. Cilj bomo dosegli prej, če plujemo večjo razdaljo z ugodnimi vetrovi, kot po najkrajši poti, na kateri lahko naletimo lahko na vihar ali na območje brezvetrja. Iz Evrope jadralci najraje odrinejo zgodaj jeseni, izrabijo ugodne pastne vetrove za prečkanje Atlantika in do božiča dosežejo Karibe. V januraju nato prepulujejo Panamski kanal in nadaljujejo s pasatnimi vetrovi preko Tihega oceana. Do avgusta so v Indijskem oceanu in se tako izognejo obdobje orkanov. Rt dobrega upanja je najbolje obpluti, ko je tam poletje.

Postanki na poti

Prvi postanek v tuji državi mora biti v carinskem pristanišču. Počakamo, d ana barko pride pristaniški uradnik ali se javimo v luški kapitaniji z vsemi potrebnimi dokumenti. Na dolgih potovanjih preudarno izberemo pristanišča za postanke, kjer bomo lahko prevzeli tudi svojo pošto. 

Okolje

Ena najpomembnejših obveznosti na križarjenju, kjerkoli že plujemo, je varovanje okolja. Vse odpadke je treba tesno zapreti v plastične vrečke in uskladiščiti ter kasneje odložiti na kopnem. Izpust olja je strogo prepovedan.