Pravila pravilnega sidranja

sidranje pri Belih skalah

Sidranje je uspešno le takrat, ko je tudi prijetno. 

 

Prvič: Vnaprej planirajte, kje boste sidrali ter v peljaru preverite vse podatke, ki so na razpolago. Zelo pomembno je da ste seznanjeni o vetrovih v zalivu. Kam se umakniti, če pride do nevihte. Kakšno je morsko dno. Pripravite rezervno lokacijo v primeru, če bo sidrišče polno. 

Drugič: Glede na gnečo na sidrišču spustite le toliko verige, kolikor jo potrebujete in ne pretiravajte! Zelo priporočljivo je imeti malo sidrno plovko s katero označujete položaj sidra. 

Tretjič:  V primeru, da se boste vezali na bojo, se vedno privežite na spodnji del boje oz. na rinko na spodnjem delu boje. Izvedba nekaterih boj ima v vodi pod samo bojo še prosti konec debele vrvi ali verige z zanko, ki vodi neposredno do betonskega bloka na dnu.

Četrtič: Na plovilu ne zganjajte nobenega hrupa in po nepotrebnem ne puščajte motorja v delovanju. Ne praznite fekalnih posod na sidrišču!

V poletni sezoni je priporočljivo zasidrati barko že v zgodnjem popoldnevu, kajti zvečer boste le s težka našli varno in udobno sidrišče!