Pravila za preprečevanje trčenja

Nevarnost trčenja obstaja, kadar se aziumt ladje, ki se približuje, znatno ne spreminja.

V praksi to preverimo zelo enostavno! Predpostavimo, da nam barka prihaja z desne strani. Iztegnemo roko proti barki na desni strani ter približno izmerimo kot med roko in našo glavo v našem primeru bo ta kot 45°. Enako meritev ponovimo npr. čez 2 min in če se kot ne spremija potem je možnost trčenja velika. Za boljšo oceno, meritev večkrat ponovimo.

Ukrepati moramo pravočasno, manever jasno nakazati, tako da je naš namen drugemu plovilu razumljiv. 

Pravočasno je potrebno ukrepati tudi zaradi vztrajnostnega momenta plovila! Naša klubska jadrnica LILJA je težka 4 tone, zato je potrebno pri vsakem manevru upoštevati vztrajnostni moment. Vsak manever mora biti zelo jasen!! Velikokrat se je pripetilo, da nevešči jadralci cincajo malce levo, malce desno...na koncu pa panika. V situaciji, ko barka ki nima prednosti  in ne upošteva pravil trčenja na morju, storite maver izogibanja sami  na zelo jasen način. Največkrat pride to takšne situacije v poletnih mesecih, ko je vrvež na morju največji. 

V ozkih kanalih se morajo plovila držati svoje desne strani. Jadrnica ne sme ovirati ladje, ki ima za varno plovbo na voljo le omejen prostor znotraj plovnega kanala. Sidranje v kanalih je prepovedano! Prometnih poti praviloma ne prečkamo; če je to nujno, jih preplujemo po najkrajši poti (pravokotno). Jadrnica ne sme ovirati motorne ladje na prometni poti! (beri velikih tovornih ladij)

Če obstaja nevarnost trčenja dveh jadrnic:

  1. se umakne tista, ki ima veter z leve
  2. če imata obe veter z iste strani, se umakne jadrnica, ki je na privetrni strani
  3. jadrnica, ki ima veter z leve se umakne drugi, če za slednjo ni jasno, s katere strani ima veter

Jadrnica, ki prehiteva drugo plovilo, se mora le-temu izogniti. Kadar se poti dveh ladij križata, se izogne tista, ki drugo vidi na svoji desni trani. Plovilo, ki se mora izogniti, izvede manever pravočasno in očitno. Ladja, ki ima prednost, ne spremeni svoje hitrosti in smeri, razen, če je to nujno, da prepreči neizogibno trčenje.

 

Ladja, ki pluje z motorjem, se umakne jadrnici. Jadrnica se umakne plovilu, ki je brez nadzora ima omejeno sposobnost manvriranja ali ribari!