Vikingi odkrili Ameriko

Viknigi

Vikinške sage so za večino laikov le bajke, kjer pripovedujejo o junaških podvigih vikingov pod vodstvom Leifa Eriksona . V starodavnih zapisih opisujejo odkritje severne Amerike nekje 500 let pred Krištofom Kolumbom. O verodostojnosti zapisanih odkritij so pričeli verjeti ob odkritju prvih vikinških naselbin na Novi Funlandiji leta 1960.

Kljub temu je obstajala senca dvoma saj ni bilo nikakršnih dokazov o njihovem potovanju. Raziskovanja so se nadaljevala in čez čas so potrdili. Vikingi se se orientirali po soncu, zvezdah, morskih tokovih, valovih, slanosti morja pa tudi s pomočjo posebnih kamnov oziroma mineralov.

Navječji problem dokazovanja vikinške osvojitve Amerike je bil ravno v navigaciji. Namreč, kako so se vikingi orientirali s pomočjo sonca ob slabem vremenu oz. nizki oblačnosti. V tem delu sveta je vidljivost zaradi nizke oblačnost, megle, kratkega dne porazna. S pomočjo apnenčevega kristala (najden na potopljeni angleški ladiji iz 16 stol.) je povsem izvedljivo. Spodnja slika prikazuje uporabo t.i. sončevega kamna. 

vikingi_kristal_navigacija.jpg

Projekt Roskilde–Dublin

1 julija 2007 so Danci z 30-metrsko vikinško ladjo odpluli iz zaliva Roskilde ter prispeli v Dublin 14. avgusta. Za navigacijo so uporabljali sončev kamen, napaka pri navigaciji je bila med 1°-2°.

 

 

 

viri:

http://www.slovenskenovice.si/bizarno/vikingi-s-kristali-nasli-pot-do-am...

https://www.livescience.com/16831-viking-sunstone-crystal-compass.html

http://www.delo.si/druzba/trip/z-vikinsko-ladjo-na-pot-ndash-zares-in-in...

https://en.wikipedia.org/wiki/Havhingsten_fra_Glendalough