Kako pomorščak občuti cunami na morju?

cunami val

Velikokrat je bilo rečno, da je nabolje ostati zunaj na odprtem morju. Zakaj?

 

HR2-1311-Cruising-Tsunami.jpg

Ob vsakem potresu, ki so zgodi na morskem dnu obstaja velika verjetnost pojava cunamija. Cunami v slovenščini pomeni pristaniški val, vendar ga poimenujejo tudi plimni val

Razlika med valom, ki ga ustvari veter in cunami?

Veter ustvari val, ki se izoblikuje le na gladini morja. Velikost vala lahko ocenimo po Beaufortovi lestvici, ki npr. v orkanu doseže 14 m ali več. Val, ki ga ustvari cunami je vodni steber, ki sega vse od dna morja  ter vse do gladine. Moč cunamija je razvidna šele ko ta doseže obalo. Višina valov je odvisno od količine energije cunamija in globine vode, na odprtem oceanu znaša redko kdaj več kot nekaj decimetrov. HR3-1311-Cruising-tsunami-2.jpgValovna dolžina, torej razdalja med valovnimi hribi do naslednjega znaša  med 100 do 500 km, ki se širi s hitrostjo med 800 do 1000km/h, vodna gladina se zaradi tega dvigne zelo počasi in zelo malo, potem zopet pade. 

Moč cunamija je odvisna od večih dejavnikov, najbolj pomembna sta struktura morskega dna ter vrsta potresa (ali sta se kamnini ob trku premaknili navpično).

 

Spodnji videoposnetek japonske obalne straže prikazuje enega izmed redkih cunamijev, ki so dosegli velikost vala na odprtem morju tudi nekaj metrov. 

 

 
00:00