Kočevsko jezero

Kočevsko jezero

Nastanek umetnega jezera sega v leto 1978, ko je prenehal obratovati rudnik rjavega premoga in je voda iz Rudniškega potoka, ki so jo prej izčrpavali in uporabljali za pranje premoga napolnila kotanjo. Jezero je po zadnjih merjenih s sonarjem pred letom dni globoko cca 33 m.  Njegova površina je okrog 1,5 km2, obala pa meri okrog 3 km.  V jezero stalno priteka sveža voda - podtalnica in tako skrbi za osveževanje vode; stara voda pa odteka  s površinskim odvajanjem v reko Rinžo. Voda izjemno biološko čista, dokaz so ribe, školjke in potočni raki. Zaradi premogovih usedlin predvsem poleti je voda motna- črnikasta. V  proračunu občine za 2016 je v načrtu izgradnja klančine, čolnarne in dokončanje lesenega kopališča
 

​Na Kočevskem  jezeru v Kočevju uradna izposoja bark ni možna. Za uporabo jadrnic in možnostih jadranja na Kočevskem jezeru se kontaktira JK Kočevje (jadralniklubkocevje@gmail.com ). 

Svojo barko je možno pripeljati na Kočevsko jezero. Rampe oz. drče za spust plovila ni na voljo. So pa majhni kopalni pomoli pod velikim makadamskim parkiriščem pri motelu Tušek oziroma peščena položna plaža in vstop v jezero (možen tudi s prikolico) na vzhodni strani jezera. Pomol, ki ga uporablja JK Kočevje pod lokalom Ribič, je v privatni lasti lokala Ribič za potrebe JK Kočevje.

Kočevsko jezero

vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Rudni%C5%A1ko_jezero