Napotki ob prečkanju Atlantika

Vsako leto se v zimskih mesecih prične prečkanje Atlantskega oceana. Pot traja do meseca dni, odvisno od hitrosti potovanja. Potovanje vsako leto opravi okrog 4500 posadk. V članku so zbrani nasveti različnih posadk, ki so opravile prečenje Atlantskega, Tihega in Indijskega oceana.

Ne potrebuješ "super druper" plovila

Danes lahko prečimo Atlantik s skoraj vsako serijsko proizvedeno jadrnico. Odvisno od števila posadke mora biti temu primerna tudi velikost plovila. Vse naprave desolinizator, VHF, radijska postaja, generator, vse to zahteva od nas čas in denar. Pri prečenju 3000 Nmi potrebujete, vodo, gorivo ter karte Atlantika.

Naj bo enostavno

Pametno prečenje je 24 urno jadranje s konstantno hitrostjo. Nikakršne potrebe ni po tesitranju asimiteričnih špinakerjev, dvojnih jadrih, itd. Zelo pomembni pa so robovi oz. povsod tam kjer se nekaj "drgne". 

Naštudiraj porabo elektrike

Seštevku predvidene porabe elektrike na plovilu je potrebno dodati  še 1/3 seštevka, elektrike je vedno premalo!

Dodatno treniranje

Čezoceanska posadka mora biti predvsem dodatno usposobljena v popravilu motorja, generatorja, plasitificranju, na kratko domači hišni mojstri so nujni del posadke.

Hiti počasi

Nikamor se ne mudi! Če potujemo iz Jadrana do Kanarski otokov, vzemite si čas in uživajte v obiskih lepih mest, prečudoviti obali.

Dodatna posadka

Število posadke je omejeno z velikostjo plovila. Avto pilot nadomešča člana posadke, vendar v slabem vremnu nam ne more pomagati. 

Dolga pot naokorg

Upoštevati velja staro modrost, "head south til the butter melts". Najbolj primerno je prečenje vse do 20°N, 30°W in nato obrat na desno. 

vir:http://www.yachtingworld.com/